onsdag 16 mars 2011

Vecka 9-10

Boka 18 maj för en kursträff på KTH - alla är välkomna!3d people partner by 姒儿喵喵, on Flickr


Kom till KTH och träffa dina lärare och kurskamrater IRL! Kom och diskutera dina erfarenheter med "likasinnade", visa vad du gör, inspireras och ta reda på vad du vill lära dig mer om. Kom och lyssna på och diskutera framtidens lärande med oss och med våra forskare och experter på pedagogik och nya medier. Alla som går eller har gått kurserna "Digital kompetens och lärande(LC100N och LC200N) är välkomna!

Träffen är gratis och frivillig men vi hoppas på riktigt stor uppslutning. Intressanta föreläsare, TeachMeet, speed dating, mingel med förtäring står på programmet. Vi är snart 400 som på olika sätt dagligen testar att använda ny teknik som stöd för undervisning och lärande. Fler än 50 intressanta projektarbeten har hittills rapporterats och massor av intressanta aktiviteter har startats. Det vill vi fira! Vi hoppas därför att just du kan "slita dig loss" för att besöka oss under en dag i maj.

OBS! Vi har valt att lägga träffen direkt innan konferensen "Framtidens lärande" startar i Nacka och hoppas på att du kan ta ledigt (även denna dag)!

Logga in på kurswebben och anmäl dig! Program publiceras inom kort i veckobrevet och här i bloggen.

Glöm inte bort att kommentera varandras blogginlägg

Tänk särskilt på dem som ännu inte fått så många kommentarer, hur tråkigt det måste vara. Att ge och få återkoppling och där igenom dela med sig av sina erfarenheter till andra kurskamrater är ett viktigt moment i kursen och för din egen lärprocess. Om du vill ha många kommentarer så se till att följa många kurskamraters bloggar och addera även dem som tillkommer efter hand. Att blogga är ett givande och ett tagande, precis som all kommunikation mellan människor.

Nationell plan för IT i undervisningen

Strax före jul publicerade Finland en nationell plan för IT i undervisningen. Rapporten beskriver vad som behöver göras för att utveckla de finska skolornas lärmiljöer så att de bättre tillgodoser behoven hos dagens elever som växt upp i informationssamhället. Planen är ett resultat av det treåriga projektet Informations- och kommunikationsteknologi i skolans vardag.

Här ges konkreta åtgärdsförslag för utveckling av användningen av IKT i undervisningen och för utveckling av lärmiljöerna. Förslagen baserar sig på de 20 projektskolornas erfarenheter och på nya forskningsresultat. En mycket spännande läsning även för oss svenskar och det finns många saker att ta till sig.

Läs rapporten: Nationell plan för användningen av informations- och kommunikationsteknik i undervisningen.

Veckans länktips

Filmarkivet kan du titta på svenska filmer, i första hand kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilmer, från åren 1897 till 1994. Du kan till exempel hitta den första svenska filmen som visar Konungens af Siam landstigning vid Logårdstrappan 1897 och filmer med och om Olof Palme, som Vilja gå vidare: Olof Palme och hans idévärld. Just nu finns det 300 filmer i arkivet, vilket redan är en hel del, men tanken är att det ska växa ännu större under året och att det ska läggas upp fler spelfilmer. Webbplatsen är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket och filmerna speglar Sverige och de förändringar som har skett.

Den femte basfärdigheten

Veckans videotips är en riktigt bra film från norska Senter for IKT i utdanningen som handlar om hur viktigt det är med digital kompetens i skolan, med röster från både personer som arbetar inom utbildningsområdet, bland annat Stephen Heppell, och skolelever.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar