Pages

fredag 11 mars 2011

Vecka 7

Besök Anne Franks hus

The Secret Annex Online är en webbplats där man på ett intressant sätt har använt sig av multimedia och interaktivitet för att förmedla berättelsen om Anne Frank och hennes familj. Se videofilmer om vad som hände, lär dig mer om de som bodde i huset och utforska huset och rummen på egen hand i 3D.

Bilder och ljud

Många gånger vill man arbeta med bilder och ljud, kanske för att skapa en film eller bara illustrera en text, och då uppstår frågan var man hittar material som går att använda utan att man bryter mot upphovsrätten.

När det gäller bilder finns naturligtvis Flickr, där du filtrera sökresultaten så att du bara får upp bilder som har en Creative Commons-licens. Men du kan även använda Googles avancerade bildsök och där välja vilken typ av licens som ska gälla för de bilder som listas. Om du vill vara extra effektiv kan du prova CC Search, där du från ett och samma ställe kan söka på flera webbplatser, bland annat Flickr och Wikimedia Commons.

Multimediabyrån har ett arkiv med bilder, musik och ljudeffekter som är fria att använda i undervisningssammanhang och det är gratis att registrera sig. Gymnasieläraren Camilla Nilsson, som skriver på bloggen IKT-skafferiet, har påbörjat en lista med länkar till olika resurser: Bild och ljud: med licens att använda.

Även om du tar hjälp av något av alternativen ovan är det förstås alltid bra att dubbelkolla licensen för just den bild eller det ljud som du vill ha, för säkerhets skull. Och tipsa gärna varandra i bloggarna om ni känner till bra exempel på resurser!

Att sedan referera korrekt till de bilder du använder kan vara knöligt. För inte så länge sedan ändrade Flickr hur du hittar information om upphovsmannen som gör att du kan använda fria bilder som publiceras där på ett korrekt sätt. I Charlotta Wastesons blogg hittade vi t.ex. detta utmärkta tips på hur du enkelt refererar till bilder på Flickr i din blogg. Hon hade lärt sig hur man gör av Kristina Alexanderson och det är ett riktigt bra tips!

Veckans videotips

Linnéuniversitet och Högskolan i Borås har gjort en serie korta, informativa filmer om Google Scholar, hur man söker, fördelar och nackdelar och hur man tyder resultaten. Google Scholar är Googles sökmotor för akademisk och vetenskaplig litteratur, där du kan hitta skrifter, avhandlingar, böcker, referat och artiklar. Filmerna ger också generella tips kring sökning och källkritik. Den första filmen i serien nedan berättar om Google Scholar, övriga filmer kan du hitta på Linnéuniversitets sida.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar