Våren har kommit till Stockholm på riktigt denna vecka.
Solen har tagit hårt på snön och fåglarnas kvitter blir mer och mer intensivt. Så här vackert lyste vintergäcken i Bergianska trädgården, när jag tog en promenad där för några dagar sedan.
Hur långt har våren kommit hos er? Vilka vårtecken kan du rapportera? Berätta, vi är så nyfikna på att höra hur det ser ut i resten av Sverige!
Att våren har kommit gör tyvärr att det blir svårare och svårare att sitta vid datorn. Men, vi har ändå lite nya tips på smarta gratisverktyg, som vi tycker du ska pröva.
Det första är SCRUMBLR som är ett gratisprogram för dig som gillar att jobba med "fästisar" eller Post-it lappar. Med Scrumble kan du jobba digitalt (även i klassrummet om du har en projektor/ smartboard) och sedan spara och dela med kollegor, elever, studenter m fl, genom att skicka dem länken till din Scrumblr.
Dessa kan sedan ändra, sätta upp nya lappar, flytta runt och lägga till fler spalter och när de laddar upp sin scrumblr i webbläsaren, sparas det automatiskt och alla kan se det. Man kan även märka post-it lapparna med färgade "pluppar" t ex för att prioritera.
Testa Scrumblr och berätta vad du tycker, när kan detta vara användbart för dig?
ALGODOO är inte ett spel, men kan roa alla från 3-år och uppåt. Algodoo är ett fantastiskt fysikprogram som gör det möjligt att direkt illustrera och animera nästa vad du vill på datorn eller på din digitala tavla.Allt stämmer med olika fysikaliska principer samtidigt som det är roligt!
Rita en bil och lägg till en motor så kör den. Rita två så kan de tävla mot varandra. Rita en liggande halvmåne med en cirkel ovanför och bestäm att cirkeln innehåller vatten så rinner den ner och du får du en sjö, med vågor och allt. Rita en båt och låt vinden blåsa, så seglar båten. Rita ett utlopp så börjar vattnet rinna och nivån sjunker osv. Ladda hem och testa demo-programmet och låt dig inspireras! Gillar du det köp en lärarlicens för ca 400 kr. (Har du en Smartboard kan det redan vara integrerat i mjukvaran.)
Filmen nedan visar några exempel på hur Algodoo kan användas i klassrummet.
Playful learning, säger Stephen Heppel och vi instämmer! Något för alla "1 till 1" satsningar i Sverige , men också för att "pimpa" din undervisning i...(vad då)? Berätta för oss hur just du kan använda ett program som Algodoo!
1 kommentarer:
Så här skrev en av våra nu över 400 deltagare i sin blogg, Gissa om vi blev glada :)!
(se. http://cwasteson.blogspot.com/2011/03/antligen.html)
Tack Charlotta!
- "Våren har äntligen kommit och KTH har äntligen valt att lägga ut sina veckobrev på en öppen blogg på Internet, istället för som tidigare i en sluten lärplattform.
Jag tror att det är så här grundskolor, gymnasier och högskolor kan locka studenter i framtiden: genom att våga öppna upp sin verksamhet, generöst bjuda på sitt kunnande och visa vad man gör!
Jag tror nämligen att det är fler än jag som tröttnat på skolreklam i form av glansiga och glassiga reklamfoldrar fyllda av floskler. Istället för en massa målsättningar vill vi se exempel ur den dagliga verksamheten. Vi är trötta på teorin (kanske desillusionerade?) och vill istället se praktiken!
Tack till alla de som vågar, kan och vill dela med sig! Ni är fantastiska och jag tror att ert arbete och era idéer sprids som ringarna på vattnet! Se bara på mig och på mina kollegor på kurserna i Digital kompetens I och II vid KTH. Flera av oss har blivit så inspirerade att vi fortsätter att skriva på våra individuella kursbloggar även efter avslutad kurs.
Känner du igen dig i beskrivningen, det vill säga att du inspirerats av andra och valt att också dela med dig, så skriv gärna en länk till din blogg (eller motsvarande) som en kommentar till detta inlägg!"
Skicka en kommentar