Nya projekt från Google
Finns det något område i dag där Google inte har eller vill ha ett finger med i spelet? På ett sätt är det lite oroväckande, men samtidigt är det naturligtvis så att mycket av det de gör är riktigt bra och användbart, inte minst i undervisningen.Art Project är en av deras senaste satsningar. Här kan du som användare få tillgång till konstverk från museer över hela världen, som Metropolitian Museum of Art i New York och Eremitaget i Sankt Petersburg. Du kan både se tavlorna en och en och gå runt inne i museet, ungefär som i Google Maps gatuvy. Om du har ett Google-konto kan du också spara vyer av dina favorittavlor.
En annan nyhet är Google Body, en detaljerad 3D-modell av den mänskliga kroppen, där du kan zooma in, identifiera olika organ m.m. Nackdelen är att Google Body kräver en webbläsare som har stöd för något som kallas WebGL. I dag finns det bara i Chrome, Firefox 4.0 Beta och du kan aktivera det i Safari enligt instruktioner på webbplatsen.
Sjukvårdsrådgivningens anatomiska atlas, med bilder och text som beskriver olika organ, är visserligen inte i 3D och inte heller helt ny, men den är på svenska och fungerar i fler webbläsare.
Studie kring en-till-en
Tomas Kroksmark är professor i pedagogik och ansvarig för Akademin för skolnära forskning och utveckling vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Också han var på BETT 2011 och gjorde en presentation om vad som händer med lärarkompetensen och elevernas lärande med 1-till-1. Läs mer om studien och resultaten i den intressanta: Lärandets stretchadhet: Lärandets digitala mysterium i En-till-En-miljöer i skolan, som du kan ladda ner som en PDF.Seminarium med Hans Rosling
Nu i veckan var professor Hans Rosling, som i höstas också vann KTH:s stora pris, på KTH för ett lunchseminarium om “En konvergerande värld” och felaktigheten i att dela in världen i u-land och i-land.Föreläsningen är ungefär 50 minuter lång och han har i viss mån anpassat sin presentation för åhörare på ett tekniskt universitet, men han säger också mycket som är ögonöppnande och generellt intressant, och som alltid är han spännande att lyssna på!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar