tisdag 1 mars 2011

Vecka 1-2

Fireworks Birmingham New Year 2011 l by ahisgett, on Flickr

Välkomna till en ny termin och varmt välkomna alla nya kursdeltagare!

Vi skriver nu 2011, det är nytt år och en ny termin! Nästa vecka kommer merparten av lärarteamet att befinna sig i London på BETT 2011 och kanske är det några av er som också ska åka dit. Vi kommer naturligtvis att rapportera om mässan när vi är tillbaka!

Lärdomar av en-till-en

Om varje elev får en dator i skolan, hur ska de egentligen användas? Hur ska man tänka kring pedagogiken? Stefan Pålsson tar upp frågan på Omvärldsbloggen i artikeln Förnya undervisningen med varsin dator. Han pratar bland annat om vilka lärdomar som dragits av satsningen på datorer i skolan i den amerikanska delstaten Maine, där de har varit igång sedan 2002.

Råd baserade på erfarenheterna från Maine ges också här: 6 Important Lessons From Maine’s Student Laptop Program.

Bibliotek och sociala medier

Många bibliotek använder sig i dag av sociala medier. Bibliotek på Facebook är en sida för att utbyta tankar och idéer när det gäller användningen av Facebook och diskutera frågor kring strategier, mål och hur man går tillväga. Bibliotek på Facebook är en grupp inom BiblFeed som är ett bibliotekscommunity på Ning, där du även kan följa det officiella och inofficiella bibliotekssverige via ett gemensamt RSS-flöde.

På Twitter finns bland annat Svenska bibliotek, ett flöde från olika svenska bibliotek och Universitetsbibliotek, som samlar flöden från svenska universitets- och högskolebibliotek.

Dessa länkar kommer från Tetyana Leonova som tipsade om sidorna i sin inlämningsuppgift!

Sånger om kemi

Läraren Doug Edmonds använder sig av ett lite annorlunda grepp för att förmedla kunskap. Han sjunger entusiastiskt egna texter om till exempel kemiska processer till känd musik och lägger ut resultatet på YouTube. Fantasirikedomen är stor, se till exempel videon om energi nedan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar