tisdag 28 juni 2011

Polhem 350 år!

2011 är startåret för Polhem350, med syfte att öka teknikintresset och förståelsen för teknikens, innovationernas och entreprenörskapets påverkan på samhällsutvecklingen.Polhem föddes för 350 år sedan, som en fattig invandrarson, och blev tidigt föräldralös. Trots skrivsvårigheter studerade han matematik, fysik och mekanik vid Uppsala universitet. Intresset för teknik och naturvetenskap ledde bl.a. till uppfinningar som Polhemslåset, Polhemsknuten och en klocka som visar tid, datum och stjärntecken.

Polhem350 är berättelsen om en tänkare, en tyckare, en pedagog, en uppfinnare, en ingenjör, en nationalekonom, en designer, en innovatör, en didaktiker, en entreprenör som lyckades – tack vare att han blev sedd.

Lilla Polhem är en hemsida för barn, år 1-6. Här kan du besöka tavelgalleriet och lära dig mer om några svenska uppfinnare. Christoffer Polhem, Petra Vadström, Gustaf Dalèn och Amalia Eriksson presenteras med hjälp av tecknade filmer. Du kan också spela ett spel om Polhems äventyr. Här hälsar du på Polhem i barndomshemmet på Gotland och hjälper honom att lösa problem och bygga ihop olika maskiner så att han kommer vidare ut i världen. I Laboratorium Mechanicum, den virtuella verkstaden, kan du testa att bygga lika spännande maskiner som Christoffer Polhem.

Besök http://lillapolhem.se/ nu!

Denna text med länkar om Polhem 350 år ligger nu även som en resurs i Ma/No-strimman, under fysikdelen, i fortsättningskursen "Digital kompetens och lärande II".

0 kommentarer:

Skicka en kommentar