fredag 7 oktober 2011

Nobelpriset på nätet

Något som är högaktuellt just i dagarna är tillkännagivandet av Nobelprisvinnarna och om man vill veta mer om vad som händer har vi några tips på webbplatser som kan vara till hjälp.

Nobelprize, den officiella webbplatsen för priset, kan du hitta pressmeddelanden, läsa mer om vinnarna, se videofilmer och även skriva egna gratulationsönskningar. De sänder även live på nätet, vilket nu närmast sker på måndag 10/10 vid 13.00, då vinnaren av ekonomipriset ska presenteras. Webbplatsen innehåller också fakta om de olika priserna och tidigare vinnare samt ett videoarkiv med inspelningar bland annat från priscermonierna. Dessutom finns där en egen avdelning för utbildning, med lärande spel och simulationer baserade på upptäckter och framsteg som har belönats med Nobelpriset.

Sveriges Radio har samlat allt sitt material om Nobelpriset under Tema Nobel. Där finns både artiklar och podcasts som berättar om vinnarna och omvärldens reaktioner. Du kan hitta nyheter om årets Nobelpris, men även material från 2010 och 2009.

Klipp från SVT finns på deras sida Nobelpriset 2011. De har också en del filmer från tidigare års Nobelprisutdelningar i ett öppet arkiv.

En annan, lite mer personlig infallsvinkel ges på Nobel Prize Watch, en blogg skriven av en man som har varit redaktör åt Nobelprize.org. Hans tanke är att följa nyhetsbevakningen av årets utnämningar och länka till intressanta eller provokativa artiklar, reaktioner och debatter.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar