torsdag 22 september 2011

Europeiska filmarkiv

Det hölls flera intressanta föredrag under Second EUscreen International Conference on Use and Creativity förra veckan. Konferensen filmades och vi hoppas den kommer att läggas ut framöver, men något som bland annat diskuterades var tillgängliggörandet av audiovisuellt material och vi fick några tips på resurser där som kan vara användbara om man vill visa historiska filmklipp.

Det finns mycket historiskt film och tv-material som är digitaliserat och ligger uppe på nätet, men det kan vara svårt att hitta. EUscreen och EFG är två portaler där tanken är att göra sökandet lättare för dig som är forskare eller bara intresserad. EUscreen vill göra den europeiska tv-historien tillgänglig, händelser och levnadssätt, och du kan söka bland material från 18 olika arkiv. EFG (European Film gateway) är en portal under uppbyggnad som ger dig samlad tillgång till historiskt material, video, bilder och text relaterat till film och filmproduktion, från ett antal arkiv runt om i Europa.

Under konferensen hörde vi också om ett arkiv som kan vara värt att besöka specifikt om man vill ha bakgrund till Italiens historia och fascismen: Archivio Storico Luce. Webbplatsen är på italienska, men i viss mån kan man gissa sig fram eller ta hjälp av Google Translate. Här finns massor med historiskt material, tusentals journalfilmer från tidsperioden 1928 till 1990, dokumentärer och andra typer av filmer samt fotografier.

Ett annorlunda grepp att presentera använder man sig av på Scenemachine, från holländska filminstitutet EYE. Här kan du utforska arkivet genom att titta på grupper av klipp indelade i olika teman eller sätta ihop en egen spellista med filmer utifrån nyckelord, vilket kan ge upphov till spännande kombinationer.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar