fredag 21 oktober 2011

Ny gratis lärplattform

Medieföretaget Pearson lanserar en gratis nätbaserad lärplattform som kallas OpenClass. I artikeln Freeing the LMS kan du läsa mer om händelsen. Pearson har också ingått partnerskap med Google, så OpenClass kommer att vara integrerat med Google Apps for Education.

Företaget själva beskriver sin produkt i termer av att bryta barriärer och riva murar. Känner du att detta är precis vad som behövs idag? Vilka fördelar kan du i så fall se? Vilka risker eller problem behöver man som utbildningsanordnare och ansvarig lärare vara extra vaksam på? Pearson är ett världsledande utbildningsföretag med verksamhet i fler än 70 länder. Vad driver två amerikanska företagsjättar att lansera en gratis lärplattform tillsammans, nu och på några års sikt?Samtidigt är inte OpenClass den enda lärplattform som är gratis. Moodle har funnits länge och används över hela världen och även Sakai.

Maria Lindqvist, som går LC100N, hittade till exempel Schoology, och Iversity är en annan fri lärplattform som lanserats. Titta på deras  video "tutorials" och jämför med dina erfarenheter från de lärplattformar du känner till. Vilka likheter och skillnader upptäcker du? Fördelar och nackdelar med att använda en gratis lärplattform?

3 kommentarer:

Johan Busck sa...

En intressant fråga som dyker upp är att Pearson nyligen köpte lärplattformen Fronter. Hur ser deras strategi ut när de nu lanserar OpenClass?

Sen är ju gratis alltid ett flexibelt uttryck, Pearson tänker säkert sälja innehåll att stoppa in i plattformen och Google tjänar "per klick" via reklam.
Sen ska någon tjäna på integrationen med andra system som elevkataloger mm.

charlotta wasteson sa...

Tack för tipsen! Dem ska jag absolut titta mer på! :)

Carro sa...

Jag ska också titta på dem:) Men jag blir lite misstänksam mot att det är gratis... hos schoology kan man köpa till en hel del tjänster?

Skicka en kommentar