fredag 15 april 2011

PeerWise- ett socialt quizverktyg

Lotty Larsson, pedagogisk utvecklare på CED (Center for Educational Development) vid Lunds universitet, tipsade oss om ett gratis quizverktyg som också är socialt, som de kommer att börja använda i högskolepedagogiska kurser framöver.

Du som lärare skapar en kurs på PeerWise och skickar länken till dina studenter. De kan sedan göra flervalsfrågor och publicera dem så att andra kan se och kommentera, eller själva testa andras frågor och tycka till. Fördelarna här är många. Studenterna får tillfälle att träna på sina kunskaper och måste samtidigt bearbeta kursmaterialet ordentligt för att kunna formulera egna frågor, hitta på svarsalternativ och förklaringar. Diskussionen studenterna emellan kring frågorna, vad som fungerar och vad som skulle kunna förbättras, öppnar också möjligheter för kollaborativt lärande.

Du kan läsa mer om PeerWise, se instruktionsfilmer och höra studentåsikter på deras informationssida.

2 kommentarer:

charlotta wasteson sa...

Tack för tipset! Det låter jätteintressant, särskilt som allt som hör till kursen då lätt kan hittas av alla som går den! Och så är det kul och en bra idé med kommentarsmöjligheten! Många quiz kan så klart förbättras. Ibland slarvar eleverna med stavningen, ibland gör de slarvfel och alla frågekonstruktörer kan ju råka ut för att frågorna blir konstigt formulerade/svåra att förstå eller på andra sätt felformulerade. Det är jättebra att kunna få och ge respons på dem!

KTH Learning Lab sa...

Det verkar ganska enkelt att använda också och det finns tydliga instruktionsfilmer på sidan. Berätta gärna hur det går om du testar det!

/ Ulrika

Skicka en kommentar