Webbadressen till vår blogg |
Med QR-koder kan du ge användaren tillgång till fördjupad information, det blir som en länk mellan den fysiska och den digitala världen, och koderna i sig skapar en nyfikenhet eftersom man inte vet vad de döljer. Det blir också ett konkret sätt att använda mobiltelefonerna i lärandet. Nackdelen är naturligtvis att särskild utrustning och programvara krävs.
Det är väldigt enkelt att ta fram en QR-kod, det finns gratistjänster där du kan få den automatiskt genererad, som Kaywa. Om du vill lära dig grunderna när det gäller QR-koder, vad det är, hur man läser av dem och hur du skapar en egen kod, kan du gå igenom den korta kursen QR codes simple basics.
Vad skulle QR-koder kunna tillföra i skolsammanhang? I videon nedan ges exempel på möjliga användningsområden.
James Michie har länkar till flera intressanta diskussioner kring QR-koder inom undervisningen i ett av sina blogginlägg. Bland annat nämner han tipssamlingen Interesting Ways to Use QR-codes in the Classroom, ett dokument i ständig utveckling där du själv kan lägga till förslag.
Några andra exempel är The Daring Librarian, där du kan hitta en beskriving av hur man kan använda QR-koder vid en skattjakt på ett bibliotek, och den QR-julkalender som Sandra Wissting, lärare och e-utvecklare i Nacka kommun, har tagit fram.
Är det några av er som använder QR-koder i klassrummet eller på biblioteket? Dela gärna med er av era erfarenheter här eller i era bloggar!