fredag 23 mars 2012

Hisnande perspektiv

Den här gången vill vi dela med oss av några spännande länkar som kan vara användbara inom de naturvetenskapliga ämnena, och de ger alla något av ett hisnande perspektiv på tillvaron.

Nu i mars är det meningen att filmskaparen och upptäckaren James Cameron, i samarbete med bland annat National Geographic, ska genomföra en expedition till den djupaste platsen i Marianergraven i Stilla havet, omkring 11 kilometer under havsytan, för att samla in prover och ta bilder. Bara en bemannad ubåt har varit där tidigare och det var 1960. Det finns en webbplats med fakta kring expeditionen och teknologin bakom, videofilmer och även information för lärare: DeepSea Challenge. Du kan också följa vad som händer på Twitter, Facebook och YouTube.

Scale of the Universe Interactive är en annan intressant resurs. Här kan du få en uppfattning om den relativa storleken på saker och ting i vårt kända universum. Du kan dra i en scrollningslist för att zooma in och ut, från de allra minsta beståndsdelarna till de största, samt klicka på de olika objekten för att läsa mer om dem.

Med hjälp av ChronoZoom kan du sedan gå vidare och utforska hela kosmos historia. ChronoZoom är en interaktiv tidslinje som löper från runt 14 biljoner år tillbaka fram tills idag. Du kan förflytta dig längs tidslinjen, zooma in på olika epoker och ta del av fakta om företeelser och händelser i form av artiklar, bilder och videofilmer.

2 kommentarer:

IngridJ sa...

Passar på att skriva när ni tar upp naturvetenskapliga ämnen.
I kursmaterialet under rubriken Fysik rekommenderar ni PhET och det vill jag verkligen instämma i. När man har distanselever i fysik så är det otroligt bra att ha simuleringar att ta till (även om de inte kan ersätta hands-on). Där finns arbetsblad att använda. Man kan bidra med egna arbetsblad, bra om det finns på svenska.

Jag har också stor användning av simuleringar på http://www.walter-fendt.de Där finns en del på svenska också. Jag tycker den kan läggas till som en bra resurs.

KTH Learning Lab sa...

Tack för tipset, Ingrid!

/ Lärarteamet

Skicka en kommentar