fredag 27 januari 2012

Fysik på ett annorlunda sätt

KanonenHar du tänkt på att en nöjespark eller en lekplats, eller rentav en cirkus, kan ge tillfälle till experiment och samtal om fysik? Här nedan har vi samlat några länkar som kanske kan ge inspiration!

Slagkraft - Naturvetenskap på Liseberg är ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Liseberg. Webbplatsen innehåller material om hur man kan upptäcka de naturvetenskapliga principerna på Liseberg. Det finns också en hel del länkar till svenska och utländska sidor med ytterligare information. Du kan även läsa mer om tivolifysik hos Lunds universitet.

Med Gröna Lund som klassrum har arbetsmaterial relaterat till attraktionerna på Gröna Lund i Stockholm. På sidan Fysik på Gröna Lund kan du följa några fysikstudenter när de genomför fem olika laborationer under ett besök på Gröna Lund och lektionsmaterial och räkneuppgifter finns på Gröna Lunds egen webbplats.

Det är naturligtvis inte alla som har möjlighet att ta med sin klass till ett tivoli, men ett alternativ kan vara att titta på klipp från åkattraktioner på YouTube och diskutera kring dem. Amusement Park Physics är bara ett av många exempel.

Eller varför inte besöka en lekplats? Tips på idéer där finns på sidorna om fysik på lekplatserLekplatsfysik innehåller också frågor och experimentförslag som har med olika lekredskap att göra.

Cirkus då? Jo, på Circus Physics kan du hitta åtta filmer där cirkusartister som jonglörer och trapetskonstnärer illustrerar grundläggande begrepp inom fysiken. Till varje film finns det lärar- och elevmaterial att titta på och ladda ner.

4 kommentarer:

sokratesp sa...

Fantastiska och roliga möjligheter för eleverna att lära sig fysik i de miljöer som annars förknippar man bara med nöje, t.ex Liseberg och Gröna Lund eller Circus. Bra samling av länkar för inspiration.

KTH Learning Lab sa...

Tack för den positiva kommentaren :-)

/ Lärarteamet

IngridJ sa...

Nöjesfälts-sidorna har jag använt när eleverna studerat Newtons lagar och fått som uppgift att skriva om någon aktivitet där eller någon sport de utövar själva. Men Circus Physcs var okänd för mig. Verkar bra, inte minst för att där finns förslag till aktiviteter, frågor, uppritade grafer etc ... Tack för tipset!

KTH Learning Lab sa...

@IngridJ: Kul att höra att du har använt dig av sidorna, och att du fick ett nytt tips också!

/ Lärarteamet

Skicka en kommentar