tisdag 9 augusti 2011

Google + växer med en miljon besökare per dag

I sommar har Google på allvar tagit upp kampen med Facebook och Twitter.

De flesta användarna av "Google +" kommer idag från länder utanför USA och många svenskar testar just nu Beta-versionen. Kanske har du redan fått ett meddelande från någon du känner som har ett "Google +"-konto. Då kan du be dem bjuda in dig. Om inte, kan du ställa dig på kö hos Google så skickar de ut ett testkonto så fort det blir din tur.

Google + är väldigt likt Facebook i strukturen. Som Facebook-användare har du inga som helst svårigheter att hitta var saker och ting ligger. Tröskeln för att komma igång är minimal om man har en närvaro i Googles andra tjänster. Din Google profil (om du har en) är färdigimporterad och klar och har du sparat dina bilder i Picasa så kommer de också upp automatiskt. Använder du g-mail och har din kontaktlista där så behöver du inte göra mycket för att komma igång - allt finns där redan.Google har en uppsjö av tjänster i sin portfölj, men att lyckas knyta ihop dessa har tidigare visat sig vara mycket svårt. Några mindre lyckade projekt i färskt minne är Google Wave och Google Buzz (ett alternativ till Twitter). Men, vem vet - kanske har man äntligen lyckats :) . Google har visat att de både har långsiktighet och "muskler" och många letar också efter alternativ till Facebook.

Det största problemet med Facebook är det faktum att det där är svårt att bestämma vem som ska ska få se vad. Ska din blivande chef eller mamma kunna läsa om vad du och dina kompisar gjorde på helgen? Vill du verkligen tråka ut dina närmaste vänner med dina jobbrelaterade länktips? Och hur gör du med de elever/studenter som vill vara vän med dig på Facebook? Ska alla få se samma sak? Visst kan du skapa grupper och vänlistor, men Facebook har gjort det ganska krångligt att finjustera och så har vi ju deras upphovsrättspolicy, som många retar sig på.

I Google + finns det en riktigt bra funktion som kallas "Circles"(eller "Kretsar" på svenska) vilken löser detta problem åt dig. Den är så löjligt enkelt och logisk att det går av bara farten och tar bara några få minuter att kategorisera ett 100-tal kontakter med deras "drag & drop-funktion".

En annan användbar funktion heter "Sparks" eller "Gnistor". Sparks är som en kombination av Google News, Twingly Bloggsök och Twitters hashtags. Här kan du enkelt lägga till dina intressen, som sedan blir som live-sökningar och ger dig ett ständigt uppdaterat flöde med de taggar du knappar in. Tjänsten verkar mer användbar än att prenumerera på RSS-flöden.

Ytterligare en bra funktion i Google + är "Hangouts" eller "Träffpunkter". Man klickar på "Hangout" och sen hänger man i ett särskilt video-rum - en grupp-video-funktion lite som Skype och betydligt bättre än Facebooks chatfunktion eller "Chatroulette", som många testat. Vi kan direkt se flera användningsområden för videochattar i utbildning och för livslångt lärande. Det blir t ex enklare och roligare att samarbeta med andra kursdeltagare eller kompisar och du kan få svar direkt om du kört fast eller undrar över något.

Vad tror du - Har Google + möjlighet att på sikt gå om eller ersätta Facebook?
Vilka fördelar & nackdelar jämfört med t ex Facebook kan du se redan nu?

Så här säger Peter Ellwe, en av våra kursdeltagare, som nyligen videobloggat om sina erfarenheter av Google + .


2 kommentarer:

Anders Ambrén, KTH Learning Lab sa...

Tack Peter E för matnyttiga 8 minuter avseende dina erfarenheter och tankar om Google+

Göran Lindgren, Uppsala sa...

Bra och intressant genomgång!

Skicka en kommentar