torsdag 27 september 2012

Lärande i omvandling - IKT ökar lusten

Det sjuder av idéer och engagemang hos svenska pedagoger på alla nivåer
 
Såg du SVT:s inslag i Rapport om Flipped classroom? Hur många lärare har inte inspirerats av Daniel Barkers sätt att vända upp-och-ner på klarrummet och av Salman Khan och Khan Academy. Roligt att Learning Lab kunde bidra till att nyhetsredaktionen på Sveriges Television berättar om passionerade lärare och om den pedagogiska utveckling som pågår i svensk skola på bästa sändningstid. Vi behöver fler positiva bilder i nyhetssändningarna som kan inspirera och skapa framtidstro - inte bara reportage om krig och elände.  Vem vet, kanske får vi framöver se inslag om surfplattor i förskolan, om IKT och specialpedagogik samt om hur metoderna Lesson study och  Learning Study används med stor framgång av svenska lärare.

För dig som är nyfiken, så har Skolverket gett ut "Lesson study och Learning study samt IKT i matematikundervisningen "(PDF). En utvärdering av Matematiksatsningen som belyser två beprövade metoder för undervisningsutveckling - lesson study och learning study - samt matematikundervisning med elevdatorer och interaktiva skrivtavlor. Skolverket har även gett ut en pocket "Att se helheter i undervisningen. Naturvetenskapligt perspektiv" (PDF) som ger en översikt av hur forskning och reflektion kan utveckla lärares och elevers lärande. Exemplen kommer från naturvetenskaplig undervisning och forskning, men metoderna som presenteras gäller för all undervisning. 

Varför är naturvetenskap och teknik så viktigt att kunna?
Den här underbara filmen hittade vi genom "Jakten på den perfekta lektionen" som Linn Gustavsson, gymnasielärare i Stockholm och en av våra kursdeltagare driver.  Så här skriver Linn: "Se den här filmen. Det är en film som försöker besvara varför man ska lära sig naturvetenskap i skolan. Det tas även upp vad naturvetenskaplig arbetsmetod är". Vi instämmer med Linn- detta är en viktig film se den och  visa den också för era elever/studenter. Läs också gärna kommentarerna på hemsidan som hör ihop med filmen.


Why is Science Important? from Alom Shaha on Vimeo.

Expert på medier – digital kompetens i Lgr 11 är en handbok från Medierådet och Mediekompassen som vi också vill tipsa om. Med utgångspunkt i den nya läroplanen ges förslag på hur lärare kan använda medier i undervisningen, samtidigt som elevernas digitala kompetens stärks. Handboken är gratis och finns att ladda ner eller beställa från Medierådets publikationer i både A4 och A5 format. Den har ett tillhörande kopieringsunderlag. På Medierådets hemsida  hittar du även publikationen Småungar och medier, som vi skrivit om tidigare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar