Pages

fredag 15 juni 2012

Äntligen sommarlov!

Foto: Gustav von Dewall,  CC-by at www.Flickr.com
Skolavslutningen med Idas sommarvisa och glada förväntningar och skratt är över! På KTH är det ovanligt tyst. Studenterna har lämnat campus för sommarjobb, resor och andra "äventyr" och biblioteket håller bara öppet mitt på dagen. Men vi lärare är kvar. Efter en lång och innehållsrik vårtermin är det dags att summera läsåret, glädjas över uppnådda resultat men också se vad vi kan förbättra till hösten.

I år har vi bestämt oss för att ta sommarlov. Sedan starten 2009 har vi  kört de båda nätkurserna "Digital kompetens och lärande" LC100N och LC200N utan avbrott enligt konceptet "Fri start -fri fart". Studenter har därför kunnat börja varje vecka året runt, vilket var något nytt när vi införde det, som uppmärksammades som en modell för framtidens högskoleutbildning.

Att lärarteamet tar ledigt betyder dock INTE att  du inte kan jobba vidare med kursmaterialet och skicka in dina inlämningsuppgifter som vanligt under sommaren, utan enbart att vi inte kommer att läsa igenom och ge återkoppling till dig under perioden 1 juli - 15 augusti. Därefter fungerar allt som vanligt igen.

Du som antagits till någon av KTH:s nätkurser har alltid 3 år (räknat från kursstarten) på dig att bli klar med dina studier och få ut ditt kursintyg/dina högskolepoäng. Så det finns gott om tid. Ett tips är dock att planerar du att göra klart ditt projektarbete under sommarlovet så se till att du fått ditt projektförslag godkänt innan vi tar sommarledigt. Det betyder att vi måste få ditt projektförslag senast veckan efter midsommar om vi ska hinna svara dig före 1 juli. just nu jobbar vi extra hårt för att alla ska hinna få återkoppling på det de lämnat in innan vi tar ledigt.

Tyvärr har vi drabbats av manfall i lärarteamet, vilket medfört att våra svar på era inlämningar tagit längre tid än vanligt. Med betydligt färre i lärarteamet (Anders Ambrén slutade 15 januari och Ulrika Rausberger 31 maj) och en del sjukskrivningar har vi valt att inte ta in fler studenter till dess vi hunnit rekrytera nya engagerade och erfarna IT-pedagoger som kan ersätta Ulrika och Anders, så att vi återigen kan ge snabba svar till våra kursdeltagare.

Vi beklagar situationen och ber dig ha tålamod med oss. Ge INTE upp dina studier utan jobba på som vanligt! Det finns gott om detaljerade anvisningar och ett rikt kursmaterial att luta sig mot. Bry dig inte heller om ifall "termometern" i din "Student Lounge" lyser röd just nu (om det är vi som inte hunnit med att godkänna dig). Termometern är enbart en vägledning för att du ska se på ett ungefär vad du bör hinna med varje vecka (beroende på vilken kurstakt du valt). Den påverkar inte vår rättning eller ditt resultat.

Och nu till något betydligt roligare! Facebook-gruppen "Flippa klassrummet"som Karin Brånebäck (student på LC100N) startade och som vi tipsade om har fått ett fantastiskt gensvar, med många nya aktiva medlemmar som tipsar varandra om bra resurser. Gå in och titta på de inlägg som gjorts hittills för där finns många bra tips för dig som vill utveckla din undervisning inför hösten - även om du inte flippar ditt klassrum! Grattis Karin!

Vi vill även hylla alla våra kursdeltagare! Tack för era fantastiska inlägg och inlämningar under året. Vilket engagemang och vilken idérikedom ni visar (och ni ska veta att vi läser allt ni publicerar både bloggar och forum, även om vi inte alltid hinner kan kommentera). Ni har visat oss alla att det finns många som vill utveckla skolans undervisning och är villiga att lägga ner en massa egen tid på detta. Det är något som behöver lyftas fram bättre och visas upp, både av utbildningsministern och hans team och av media!

Att dagligen få ta del av tankar, tips och idéer om digital kompetens och lärande från mer än 600 lärare runt om i Sverige som jobbar inom hela utbildningsväsendet (förskola, grundskola, gymnasium och högskola) eller studerar till lärare/bibliotekarie. Det är ett privilegium, som gör det roligt för mig att gå till jobbet varje dag!

Ert engagemang smittar och vi blir fler som vill och vågar jobba på ett annat sätt. Men det är viktigt för den digitala mognaden att också våga avstå från tekniken ibland och göra något annat, t ex under sommarlovet! Våga vara frånkopplad, sa just Ambjörn Naeve här bredvid mig.